26 січня 2022 р.

Фізика 10 клас

Тема: Спеціальна теорія відносності та її основні положення. Відносність одночасних подій та проміжків довжини і часу. Релятивістський закон додавання швидкостей.

Механічний принцип відносності (принцип відносності Ґалілея–Ньютона):

    Будь-які механічні процеси в усіх інерціальних СВ відбуваються однаково, тобто жодними механічними дослідами всередині системи не можна встановити, рухається система рівномірно прямолінійно чи перебуває в стані спокою.

Постулати спеціальної теорії відносності

    Спеціальна теорія відносності (СТВ) розглядає взаємозв’язок фізичних процесів тільки в інерціальних СВ, тобто в СВ, які рухаються одна відносно одної рівномірно прямолінійно.

Перший постулат СТВ: В інерціальних СВ всі закони природи однакові. Це означає, що всі інерціальні СВ еквівалентні (рівноправні).

Другий постулат СТВ: Швидкість поширення світла у вакуумі однакова в усіх інерціальних СВ. Це означає, що швидкість поширення світла у вакуумі інваріантна – вона не залежить від швидкості руху джерела або приймача світла. Матеріальні об’єкти не можуть мати швидкість більшу, ніж швидкість світла.

Релятивістський закон додавання швидкостей

                 

Релятивістський закон додавання швидкостей для випадку додавання швидкостей, напрямлених уздовж однієї прямої, наприклад осі OX:

vx=v1x+v2x1+v1xv2xc2

vx – проекція швидкості руху тіла відносно нерухомої СВ K

v1x – проекція швидкості руху тіла відносно рухомої СВ K'

v2x – проекція швидкості рухомої СВ K' відносно нерухомої СВ K

 



Немає коментарів:

Дописати коментар