16 листопада 2021 р.

Фізика 8 клас

Тема. Кипіння. Температура кипіння. Питома теплота пароутворення

Мета уроку: 

  • Навчальна: ознайомити учнів із процесом кипіння як видом пароутворення; сформувати поняття питомої теплоти пароутворення, температури кипіння.
  • Виховна: виховувати артистичність, взаємопідтримку.
  • Розвиваюча: розвивати творчі здібності, вміння висловлювати власні думки, пізнавальний інтерес.

Основні поняття:кипіння, температура кипіння, питома теплота пароутворення, кількість теплоти.

Обладнання: колба, вода, штатив, корок, трубка, термометр, спиртівка.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Кипіння - це процес пароутворення, що відбувається в усьому об'ємі рідини й суп­роводжується утворенням і зростанням бульбашок пари.

Продовжимо нагрівати тепер уже киплячу воду і спостерігати за показаннями термо­метра. Ми побачимо, що стовпчик термо­метра застиг на позначці 100°С. Отже, під час кипіння температура рідини не змі­нюється. Температура, за якої рідина кипить, нази­вають температурою кипіння.

З'ясуємо, від чого залежить темпера­тура кипіння рідини. Для початку зменшимо вихід пари з колби, досить міцно затиснувши трубку, що відводить пару. Пара збира­тиметься над поверхнею води, тиск над рі­диною збільшиться, кипіння на якийсь час припиниться, а температура рідини почне підвищуватися. Таким чином, температура кипіння залежить від зовнішнього тиску. Зі збіль­шенням зовнішнього тиску температура кипіння рідини зростає.

Питома теплота пароутворення - це фізична величина, що ха­рактеризує певну речовину й дорівнює кількості теплоти, яку не­обхідно передати рідині масою 1кг, щоб за незмінної температури перетворити її на пару. Питому теплоту пароутворення позначають символом L і об­числюють за формулою , де Q – кількість теплоти, яка отримана рідиною, m – маса пари. Питома теплота пароутворення показує, на скільки за даної температури внутрішня енергія 1кг речовини в газоподібному стані більша, ніж внутрішня енергія 1 кг цієї самої речовини в рідкому стані. З формули для визначення питомої теп­лоти пароутворення дістанемо одиницю цієї величини в СІ – джоуль на кілограм (Дж/кг). Детальніше...

Немає коментарів:

Дописати коментар