Тема. Кипіння. Температура кипіння. Питома теплота пароутворення
Мета уроку:
- Навчальна: ознайомити учнів із процесом кипіння як видом пароутворення; сформувати поняття питомої теплоти пароутворення, температури кипіння.
- Виховна: виховувати артистичність, взаємопідтримку.
- Розвиваюча: розвивати творчі здібності, вміння висловлювати власні
думки, пізнавальний інтерес.
Основні поняття:кипіння,
температура кипіння, питома теплота пароутворення, кількість теплоти.
Обладнання: колба, вода,
штатив, корок, трубка, термометр, спиртівка.
Тип
уроку:
вивчення нового матеріалу.
Кипіння - це процес пароутворення, що відбувається в усьому об'ємі рідини й супроводжується утворенням і зростанням бульбашок
пари.
Продовжимо нагрівати тепер уже киплячу воду і спостерігати за показаннями термометра. Ми побачимо, що стовпчик термометра застиг на позначці 100°С. Отже, під час кипіння температура рідини не змінюється. Температура, за якої рідина кипить, називають температурою кипіння.
З'ясуємо, від чого залежить температура кипіння рідини. Для початку зменшимо вихід пари з колби, досить міцно затиснувши трубку, що відводить пару. Пара збиратиметься над поверхнею води, тиск над рідиною збільшиться, кипіння на якийсь час припиниться, а температура рідини почне підвищуватися. Таким чином, температура кипіння залежить від зовнішнього тиску. Зі збільшенням зовнішнього тиску температура кипіння рідини зростає.
Питома теплота пароутворення -
це фізична величина, що характеризує певну речовину й дорівнює кількості
теплоти, яку необхідно передати рідині масою 1кг, щоб за незмінної температури
перетворити її на пару. Питому теплоту пароутворення позначають символом L і обчислюють за формулою
Немає коментарів:
Дописати коментар