20 листопада 2017 р.

20 ЛИСТОПАДА НАРОДИВСЯ БЕНУА МАНДЕЛЬБРОТ - МАТЕМАТИК, РОЗРОБНИК ФРАКТАЛЬНОЇ ГЕОМЕТРІЇ

20 листопада 1924 року в Варшаві народився Бенуа Мандельброт, математик, розробник фрактальної геометрії, застосування принципів якої при стисненні зображення надає непогані результати.
Бенуа Мандельброт — французько-американськийматематик єврейського походження, засновник фрактальної геометрії. Його ім'я відоме багатьом в зв'язку з фракталом, названим на його честь, — множиною Мандельброта. Математик також займався економікоютеорією інформаціїкосмологією та іншими науками. Мандельброт є лауреатом премії Вольфа з фізики у 1993 році, Японської премії за інноваційні ідеї в науці у 2003 році та інших численних нагород.
У 1977 році він опублікував роботу «Фрактальна геометрія природи», в якій стверджував, що випадкові на перший погляд форми є насправді складними геометричними фігурами, що складаються з менших фігур, які точно повторюють більшу. За допомогою відкриття Мандельброта став можливим геометричний опис предметів, що раніше не піддаватися вимірюванню — таких як хмари або малюнок рельєфу місцевості. Теорія фракталів також знайшла застосування у фізиці, хімії, астрономії та інших галузях знання.





Немає коментарів:

Дописати коментар